Sylvain Dittiere

Sylvain Dittière komt uit een gezin van rozenkwekers maar voelde zich meer tot wijn aangetrokken. Hij begon zijn leerschool bij Antoine Foucault van het bekende Domaine de Collier uit Saumur. Tijdens en na zijn studie oenologie werkte hij bij Thierry Germain (Domaine Roches Neuves), Marc Tempé in de Elzas en Gerard Gauby in de Roussillon. Daarnaast leerde hij veel van de broers Foucault van het iconische Domaine Clos Rougeard. Sylvain is de schoonzoon van de onlangs overleden Charly Foucault. Met al zijn kennis en ervaring op zak startte hij in 2010 zijn eigen domaine. Vanaf die tijd pacht hij 3 hectare organisch bewerkte wijngaard (Cabernet-Franc) op de akker ‘Les Beauregards’ binnen de appellation Saumur Champigny. In 2011 heeft hij zijn bezit kunnen uitbreiden met de aankoop van een schitterend perceel binnen de appellation Saumur waar de cuvée les Cormiers vandaan komt. De wijngaarden worden met de grootste zorg bewerkt (volledig biologisch). Na de vergisting op betonnen cuves gaat de wijn door middel van zwaartekracht op (deels nieuwe) houten vaatjes. Na een lange rijping (La Porte Saint Jean zo’n 18-20 maanden en de cuvée les Cormiers zelfs 30 maanden) in de ondergrondse kalksteenkelder gaat de wijn zonder filtering op fles. Dittière gebruikt maar weinig sulfiet. De wijnen van Dittière bezitten een bijzondere finesse en elegantie die enigszins doet denken aan rode Bourgogne en de wijnen van Clos Rougeard.