Jean-Marc Millot

Domaine Jean‑Marc Millot is een opkomende ster in de Bourgondische wijnwereld. Sinds 1992 maakt het domein zijn eigen wijnen, waarbij het een indrukwekkende portefeuille aan wijngaarden beheert in gebieden zoals de Côte de Nuits-Villages, Vosne‑Romanée en Vougeot. Het domein produceert drie Grand Crus: Echézeaux, Grands Echézeaux en Clos Vougeot. Het beschikt daarnaast over een waardevol perceel in de prestigieuze premier cru Vosne‑Romanée Suchots.
In 2014 trad Alix Millot, de dochter van Jean‑Marc, in de voetsporen van haar vader en nam ze de volledige verantwoordelijkheid voor de wijngaard en het wijnmaakproces over. Haar frisse blik en samenwerking met haar vader hebben het domein een nieuwe impuls gegeven. Ze laat zich, net als haar goede vriend en inspiratiebron Maxime Cheurlin, leiden door een gevoel voor elegantie en nauwkeurigheid in zowel de wijngaard als in de kelder.
Op de wijngaarden staat kwaliteit voorop. Het domein werkt organisch en het merendeel van de druiven komt van oude wijnstokken (gemiddeld meer dan 50 jaar oud) waardoor de opbrengsten opvallend laag zijn maar de concentratie van het fruit uitzonderlijk hoog. Hierdoor ontstaat een natuurlijk concentraat in de wijnen, waarbij de unieke kenmerken van elk perceel tot uiting komen.
In de kelder gaat men uiterst behoedzaam te werk. Na een tweede selectie op de sorteertafel worden de druiven volledig onontsteeld en krijgen zij een koude pre-maceratie van 4 tot 5 dagen, zodat de pure fruitaroma’s optimaal behouden blijven. De fermentatie vindt plaats met inheemse gisten in een cel waar de temperatuur streng wordt beheerst, wat resulteert in een langzame gisting. De daaropvolgende rijping, die doorgaans 12 tot 16 maanden duurt, geeft de wijnen hun frisse structuur en elegante complexiteit. Het resultaat is een reeks wijnen die zowel in hun jeugd bijzonder aangenaam zijn als de potentie bezitten om decennialang te rijpen.
Domaine Jean‑Marc Millot onderscheidt zich door wijnen die transparant, gedetailleerd en vol terroir zijn; wijnen die een duidelijke expressie geven van hun afkomst en die met hun frisse, bijna verkoelende karakter direct in de smaak vallen. Terwijl de productie, net als bij veel Bourgondische producenten, bewust beperkt wordt gehouden, groeit de reputatie van dit domein gestaag. De combinatie van traditionele methoden, de liefde voor het vak en de vernieuwende energie van de volgende generatie zorgt ervoor dat de wijnen van Millot zowel nu als in de toekomst hoogst gewaardeerd zullen worden.
Wijnen
- Bourgogne Rouge
- Côte de Nuits Villages 'Vieilles Vignes'
- Côte de Nuits Villages 'Aux Faulques'
- Savigny-lès-Beaune
- Vosne-Romanée
- Vosne-Romanée 1er Cru 'Les Suchots'
- Échezeaux Grand Cru
- Clos de Vougeot Grand Cru
- Grands Échezeaux Grand Cru
- Échezeaux 'Du Dessus' Grand Cru
Verkrijgbaar bij
De wijnen van Jean-Marc Millot worden uitsluitend op allocatie verdeeld in de gastronomie. Hieronder een lijst van de restaurants waar de wijnen te vinden zijn:
-Koetshuis | Bennekom -La Fiorita | Amsterdam -Rijsel | Amsterdam -Lalou | Delft -Walter Benedict | Den Haag -Parlotte | Amsterdam -Loca | Arnhem -Rijsel | Amsterdam