Fourrier

Domaine Fourrier kent een lange geschiedenis in Gevrey-Chambertin. Het domein, oorspronkelijk opgericht als Pernot-Fourrier door Fernand Pernot in de jaren ’30, heeft in de loop der generaties een reputatie opgebouwd als een authentieke vertegenwoordiger van het Bourgondische terroir. In 1994 nam de huidige eigenaar, Jean‑Marie Fourrier, het stokje over van zijn vader en zette hij, met ervaring opgedaan bij Domaine Drouhin in Oregon en diverse stages bij Henri Jayer, een nieuwe koers in voor het familiedomein. Samen met zijn Engelse vrouw Vicki ontwikkelt hij een strakke visie op het wijnmaken.
De kern van de filosofie bij Domaine Fourrier ligt in het laten spreken van de oude wijnstokken, enkel druiven van stokken die meer dan 30 jaar oud zijn komen in aanmerking, waardoor de opbrengsten opvallend laag zijn en de concentratie van de vruchten uitzonderlijk. De wijngaarden, die voornamelijk in Gevrey-Chambertin liggen maar ook enkele percelen in Morey‑Saint‑Denis, Chambolle‑Musigny en Vougeot omvatten, bestaan voornamelijk uit oude percelen die met uiterste zorg worden beheerd.
Op de wijngaard gebeurt veel in de natuur; dan wel met minimale interventie. Enkel gezonde druiven, zorgvuldig gesorteerd in de wijngaard én later op de “table de tri”, worden volledig onontsteeld naar de kelder gebracht. Hier volgt een 4- tot 5-daagse koude maceratie om de frisse, pure fruitaroma’s te behouden. De fermentatie vindt plaats met inheemse gisten en de extractie gebeurt met een beperkt aantal pigeages per dag. Na een rijping van 16 tot 20 maanden op eikenhouten vaten waarbij slechts ongeveer 20% nieuw hout wordt ingezet, worden de wijnen ongefilterd en ongeklaard op fles gebracht. Hierdoor beschikken de wijnen over een levendige en authentieke expressie van het terroir.
De voortdurende zorg voor zowel de wijngaarden als de wijnmakerij heeft Domaine Fourrier de status gegeven van één van de meest gezochte producenten van rode Bourgognes. De wijnen worden geroemd om hun pure fruit, elegantie en intense uitdrukking van de unieke eigenschappen van de percelen. Recentelijk tonen de vroege resultaten van de 2022-vintage dat, ondanks lage opbrengsten, het perfecte evenwicht tussen rijpheid en natuurlijkheid wordt bereikt. De wijnen lenen zich uitstekend voor decanteren als ze jonger zijn dan vijf jaar, zodat hun volle potentieel tot uiting komt.
Jean‑Marie Fourrier, die met een non-interventionele en authentieke aanpak werkt (vaak omschreven als “de filosofie van niets doen”) bewijst keer op keer dat grootsheid in de wijngaard begint. Het resultaat is een reeks wijnen die even iconisch als trouw zijn aan het terroir van Gevrey-Chambertin.
Wijnen
- Morey-Saint-Denis 'Clos Solon
- Gevrey-Chambertin
- Gevrey-Chambertin 'Aux Echezeaux'
- Gevrey-Chambertin 1er Cru 'Cherbaudes'
- Gevrey-Chambertin 1er Cru 'Combes aux Moines'
- Gevrey-Chambertin 1er Cru 'Clos St Jacques'
- Griotte-Chambertin Grand Cru
Verkrijgbaar bij
De wijnen van Fourrier worden uitsluitend op allocatie verdeeld in de gastronomie. Hieronder een lijst van de restaurants waar de wijnen te vinden zijn:
- Bouzy | Den Haag
- Walter Benedict | Den Haag
- La Fiorita | Amsterdam
- Rijsel | Amsterdam
- Lalou | Delft
- Koetshuis | Bennekom
- Zarzo | Eindhoven
- Parlotte | Amsterdam
- Zoldering | Amsterdam
- Sinck | Amsterdam
- Badcuyp | Amsterdam
- Domenica | Amsterdam
- Aan de Poel | Amstelveen
- Librije | Zwolle
- Oocker | Amsterdam