Cellier Saint-Benoit

Cellier Saint-Benoit

Het contact werd gelegd door Nicolas Faure, maar het had net zo goed Charles Lachaux of een van onze andere bourgogneproducenten kunnen zijn. Iedereen daar lijkt weg te lopen met Benjamin Benoit. Uiteraard namen we de tips serieus, zochten we contact en na het proeven was er ook bij ons geen enkele ruimte voor twijfel meer. We zouden onze eerste wijn uit de Jura gaan importeren. De opkomst van de wijnen uit de Jura is bijzonder. Het gebied stond tot twintig jaar geleden hoogstens bekend om de Vin Jaune en wat middelmatige mousserende wijnen. Nu rollen importeurs over elkaar heen om er allocaties vast te leggen. Over de oorzaken van die opkomst kan je een lange boom opzetten. Waren het de producenten die op een moderne, meer natuurlijke wijze wijn gingen maken, zijn de wijngaarden door de klimaatverandering nu begunstigd? Zonder meer zal een rol spelen dat de terroirs bijzonder interessant zijn. De meest speciale wijnbodems in Frankrijk stammen uit het Jura en dat geologische tijdperk is genoemd naar… inderdaad de Jura.

Terwijl de wijnen onderweg naar onze opslag waren, werd Benjamin Benoit ook nog uitgeroepen tot Vigneron de l’année in de Guide Hachette des Vins 2021. We schreven al dat hij een uitstekend netwerk in de Bourgogne heeft. Dat hoeft niet zo verbazend te zijn. Hij heeft gewerkt en stages gelopen bij onder meer domaine Arnoux-Lachaux, Méo-Camuzet en bij Amelie Berthaut. Hij vinifieert al zijn percelen apart om de verschillende terroirexpressies zoveel mogelijk tot hun recht te laten komen. Zijn visie is: wijn maak je in de wijngaard en in de kelder doe je zo weinig mogelijk. De wijnen zijn allemaal vol energie, maar bovenal heel puur en schoon.

Scroll naar boven